Poté, co jsem se utvrdila v tom, že klasická léčba chemoterapií je opravdu to nejlepší co můžu v současnosti udělat pro to, abych se vyléčila, rozhodla jsem se během léčby podpořit své tělo alespoň zdravou stravou a dodat mu maximum živin.

Od kolegyně z práce jsem dostala kontakt na její známou, která právě dokončila léčbu rakoviny prsu, což mi umožnilo získat mnoho informací o tom co jíst a co ne, získala jsem základní informace tzv. „bez práce“ a mohla jsem se zdravou výživou začít hned. Začínala jsem na tom, co mi bylo známé, a to byla především zelené druhy zeleniny. Podle čínské studie měly ženy, které během následujících tří let po diagnóze rakoviny prsu konzumovaly vyšší množství zeleniny z čeledi brukvovitých, menší úmrtnost a snížila se u nich pravděpodobnost relapsu. Mezi takovou zeleninu patří např. brokolice, kapusta, květák, tuřín a další. Některé studie taktéž potvrzují i pozitivní efekty listové zeleniny při léčbě rakoviny nebo její prevenci.

Získané informace mě přesvědčily zařadit co nejvíce zelených druhů zeleniny do svého jídelníčku a živiny z nich dostávat nejen jejich vařením, ale také odšťavňováním čerstvé zeleniny.

Mezi další známé potraviny, které pomáhají především při prevenci rakoviny, ale taktéž zpomalují růst rakovinových buněk, patří:

  • Zelený čaj
  • Fazole
  • Berries, čili maliny, jahody, borůvky, ostružiny a další
  • Česnek 
  • Rajčata
  • Kurkuma
  • Hroznové víno
  • Obilniny, v angl. whole grains, kam patří např. pšenice, oves, quinoa, jáhly. amaranth, pohanka a další

Největší přínos výše zmíněných potravin je především v antioxidantech, které obsahují ve větším množství, a které ochraňují před ničením tkání volnými radikály během radioterapie a chemoterapie. Dobře čtivý popis studie provedené onkologem Dr. Lawenda najdete zde. Jednoduše v něm vysvětluje, že není pravda, že by konzumace antioxidantů snižovala úspěšnost chemoterapie. 

 Co by měl dle mého názoru ze svého jídelníčku vyřadit každý, koho potkala rakovina, je tzv. processed food, neboli předpřipravené potraviny a fast food. Mimo to, že je díky nim zbytečně spotřebováváno velké množství plastů, jejich obsah většinou není pro člověka výživově příliš přínosný, jelikož takový typ stravy obvykle obsahuje velké množství tuků, cukrů, soli a různých konzervačních látek. 

Pacienti s onemocněním lymfatického systému by taktéž během léčby měli dodržovat pitný režim, doporučuje se minimálně 6 sklenic vody denně. Voda pomáhá odplavovat toxiny z těla a normalizuje proces tvorby krve. Více o stravovacích doporučeních pro pacienty s lymfomem najdete v tomto odkazu nebo ještě zde.

A jak by měl vypadat správný poměr potravin v našem jídelníčku? 

zdravý talíř

zdroj: www.nhs.uk

4 stravovací tipy, které se mi osvědčily během chemoterapie

  1. Kupte si odšťavňovač nebo mixér pro přípravu zelených džusů nebo zelených smoothie. Dostanete do sebe jednoduše velké množství zeleniny, případně ovoce.
  2. Vynechte alkohol, omezte cukry, jezte dostatek zdravých potravin, i když na jídlo nemáte chuť, abyste neztratili sílu.
  3. Zvažte zakoupení extraktu z čínských medicinálních hub, který posílí vaši imunitu během léčby. Já jsem během chemoterapie užívala MSR-3 Mushroom Polysaccharide Complex tedy polysacharidy, izolované z hub maitake, shiitake a reishi. Medicinální houby jsou silným antioxidantem, což znamená, že pomáhají z těla dostávat toxické látky. Osobně věřím, že mi taktéž pomohly zabránit kompletnímu vypadání vlasů.
  4. Nezacházejte do extrémů a extrémních diet. Nevěřte tomu, že pouhá změna stravy nebo džusování samotné vás vyléčí z rakoviny. Moje menší zamyšlení nad tímto zde.