Středomořský salát z krup a lilku
Porce 4
Tenhle salát dá časově trochu zabrat, nicméně stojí za to. Nejlepší je připravený večer a podávaný další den, když se všechny chutě i vůně spojily. Můžete jej podávat jako hlavní chod, přílohu nebo svačinku.
Doba přípravy
45 min
Doba vaření
40 min
Celková doba přípravy
1 hr 25 min
Doba přípravy
45 min
Doba vaření
40 min
Celková doba přípravy
1 hr 25 min
Ingredience
  1. 1 větší lilek (nebo 2 malé) nakrájený na kostičky
  2. 1 cuketa nakrájená na kostičky
  3. olivový olej
  4. sůl, pepř
  5. 4 jarní cibulky nebo šalotky, nakrájené
  6. 1 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  7. 1/2 lžičky mletého koriandru
  8. 1/4 lžičky cayenského pepře
  9. 1 1/4 hrnku krup
  10. 1 3/4 hrnku kuřecího vývaru
  11. 3/4 hrnku vody
  12. 2 lžíce citronové šťávy
  13. 1 stroužek česneku, prolisovaný
  14. 1/4 lžičky cukru
  15. 250g cherry rajčátek nakrájených na čtvrtky
  16. 1/3 hrnku kalamata oliv (či jiných), rozpůlené
  17. 1 větší červená cibule, nakrájená na tenké proužky
  18. velká hrst čerstvé nakrájené petrželky
  19. menší hrst čerstvé nakrájené máty
Postup přípravy
  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Nakrájený lilek a cuketu smíchejte s asi 5 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Poté je rozprostřete na velký pekáč a dejte do trouby.
  3. Lilek s cuketou pak pečte v troubě cca 20-25 minut, průběžně promíchávejte, aby se zelenina opekla rovnoměrně a vytáhněte z trouby jakmile je lilek s cuketou upečen dozlatova. Nechte vychladnout.
  4. Na 2 lžících olivového oleje opražte asi po dobu 1 minuty jarní cibulky spolu s kmínem, koriandrem a cayenským pepřem.
  5. Přidejte kroupy a chvíli opékejte, dokud kroupy nejsou plně pokryty olejem - asi 2 minuty.
  6. Přidejte vývar a vodu a přiveďte k varu.
  7. Snižte plamen a pod pokličkou vařte dalších asi 30-40 minut, dokud kroupy nevsáknou všechnu tekutinu a dokud nejsou měkké.
  8. Kroupy sundejte z ohně, nechte přikryté stát ještě asi 5 minut a potom nechte zcela zchladit.
  9. Nyní vytvořte dresing smícháním citronové šťávy, česneku, 1/4 lžičkou soli, 1/4 lžičkou pepře a 3 lžícemi olivového oleje.
  10. Nakonec smíchejte vše dohromady, tedy kroupy s pečeným lilkem a cuketou, cherry rajčátka, olivy, červenou cibuli, petrželku, mátu a vmíchejte také dobře dresing.
  11. Salát je nejlepší, když se nechá pár hodin uležet a všechny chutě se tak spojí.
  12. Podávejte třeba s ricotta salata, jako přílohu nebo prostě jen tak.
Inspirováno podle Epicurious.com
Inspirováno podle Epicurious.com
NewMe.cz http://newme.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*
*
Website