Žitný soda chléb
Porce 1
Pokud nemáte čas na pečení klasického kváskového chleba, zkuste žitný chléb upéct za pomocí jedlé sody. Chlebík je jiný, než ten náš český, spíše hutný, ale určitě si ho zamilujete jako příjemnou změnu.
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Celková doba přípravy
40 min
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Celková doba přípravy
40 min
Ingredience
  1. 250g bio žitné mouky
  2. 1 lžička jedlé sody
  3. 1/4 lžičky soli
  4. 20g od každého z následujících semínek: slunečnicová, sezamová, maková a lněná (nebo 80 g jakýchkoliv jiných oblíbených semínek)
  5. 100ml bílého jogurtu
  6. 100ml mléka (já použila mandlové)
  7. 30ml agávového sirupu
  8. 1 lžíce řepkového oleje (lze nahradit olivovým nebo kokosovým olejem), plus trochu oleje na vytření formy
Postup přípravy
  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Vymažte chlebíčkovou formu trochou oleje a lehce vysypte moukou.
  3. V míse smíchejte mouku, sodu, sůl a semínka.
  4. Vedle v jiné míse rozšlehejte jogurt, mléko, agáve sirup a olej. Tuto ušlehanou směs pak přelijte do druhé mísy k suchým ingrediencím.
  5. Vše pořádně promíchejte až vznikne hutné lepkavé těsto.
  6. Přendejte těsto do připravené chlebíčkové formy a uhlaďte (nemusí být dokonalé, samo se to nějak v té troubě porovná při pečení :)).
  7. Do těsta ještě před pečením udělejte pár zářezů nožem asi do 3/4 hloubky těsta.
  8. Vložte formu do trouby a chlebík pečte asi 30 minut, než chytne zlatavou barvu.
  9. Po upečení nechte žitný soda chleba vychladnout a zkonzumujte nejlépe do 2 dní.
Inspirováno podle The Guardian
Inspirováno podle The Guardian
NewMe.cz http://newme.cz/