Makovo-ořechový koláč
Porce 1
Výborný recept na vláčný makový koláč. Vláčnost mu dodává jablko a banán a sladkost zase rozinky s datlemi. Zdravá a chutná sladkost na snídani nebo svačinku!
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
40 min
Celková doba přípravy
55 min
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
40 min
Celková doba přípravy
55 min
Ingredience
  1. 100 g mletého máku
  2. 2 vejce
  3. 1 lžíce datlového sirupu či jiného sladidla
  4. 3 lžíce rozinek
  5. 4 sušené datle
  6. 1 jablko
  7. 1/2 banánu
  8. 2 lžíce kokosového oleje nebo ořechového, pokud máte
  9. 3 lžíce vlašských ořechů
  10. 2 lžíce slunečnicových semínek
  11. 1 lžíce kakaového prášku nebo čokoládového extraktu
  12. špetka soli
  13. 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy
  1. Předehřejeme troubu na 190°C.
  2. Rozinky a datle dáme do zvláštních misek a zalejeme je horkou vodou.
  3. Mezitím v míse smícháme mák, 2 žloutky, sladidlo a špetku soli.
  4. Nyná slijeme vodu z datlí a hodíme je do mixéru spolu s oloupaným jablkem, bánenm, ořechy a slunečnicovými semínky. Umixujeme dohladka.
  5. Rozmixovanou směs přidáme do mísy s makovou směsí, přimícháme olej, rozinky a prášek do pečiva.
  6. Nakonec do těsta pomalu přimícháme ušlehaný bílek (sníh) ze 2 bílků.
  7. Těsto vlijeme do menší formy (já jsem použila menší chlebíčkovou formu) a pečeme v troubě na 190°C asi 40 minut.
  8. Po upečení nechte vychladnout.
Inspirováno podle Cookingwithsusa
Inspirováno podle Cookingwithsusa
NewMe.cz http://newme.cz/