Arborio rizoto se zeleninou
Porce 2
Pravé italské rizoto se dělá právě z rýže typu "arborio". Nedávno jsem si ji pořídila a dneska přišla vhod, když jsem opět vařila oběd a la co dům dal. Rizoto má hezky krémovou konzistenci a tato jeho vegetariánská verze chutnala i příteli masožroutovi 🙂
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Celková doba přípravy
40 min
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Celková doba přípravy
40 min
Ingredience
  1. 200g arborio rýže
  2. 3/4 litru zeleninového vývaru
  3. 1 cibule
  4. 2 stroužky česneku
  5. 1 cuketa
  6. 1/2 papriky
  7. 6 žampionů
  8. hrst špenátových listů
  9. olej, sůl, pepř, kurkuma
Postup přípravy
  1. Nakrájejte cibuli na drobno a spolu s prolisovaným česnekem dejte opékat do hluboké pánve.
  2. Po chvíli přidejte rýži, chvíli ji nechte opékat spolu s česnekem a cibulí, dokud není i pěkně pokrytá olejem, cca 3 minuty.
  3. Připravte zeleninový vývar a zalejte jím rýži.
  4. Přidejte sůl, pepř a kurkumu a pánev přikrejte pokličkou.
  5. Mezitím co se rizoto vaří, nakrájejte cuketu, papriku a žampiony na kostičky a opláchněte špenátové listy.
  6. Vše kromě špenátu osmahněte na druhé pánvi do měkka.
  7. Pokud rizoto už absorbovalo veškerý vývar a ještě je pořád hodně tvrdé, přilijte trochu vody.
  8. Asi 5 minut před koncem přidejte špenátové listy do rizota a dobře promíchejte.
  9. Poté přidejte i zeleninu a opět promíchejte.
  10. Rýže je hotová pokud je pořád lehce tvrdší uvnitř (taková je prostě arborio rýže, al dente!) a všechna voda se absorbovala.
  11. Já jsem rizoto zkusila podávat s feta sýrem, ale je to docela výrazný sýr, takže možná lépe bez něj, záleží na vašich chutích!:)
NewMe.cz http://newme.cz/