Arborio rizoto se zeleninou
2015-08-01 18:43:39
Porce 2
Pravé italské rizoto se dělá právě z rýže typu "arborio". Nedávno jsem si ji pořídila a dneska přišla vhod, když jsem opět vařila oběd a la co dům dal. Rizoto má hezky krémovou konzistenci a tato jeho vegetariánská verze chutnala i příteli masožroutovi 🙂
Tisk
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Celková doba přípravy
40 min
Ingredience
- 200g arborio rýže
- 3/4 litru zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 cuketa
- 1/2 papriky
- 6 žampionů
- hrst špenátových listů
- olej, sůl, pepř, kurkuma
Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli na drobno a spolu s prolisovaným česnekem dejte opékat do hluboké pánve.
- Po chvíli přidejte rýži, chvíli ji nechte opékat spolu s česnekem a cibulí, dokud není i pěkně pokrytá olejem, cca 3 minuty.
- Připravte zeleninový vývar a zalejte jím rýži.
- Přidejte sůl, pepř a kurkumu a pánev přikrejte pokličkou.
- Mezitím co se rizoto vaří, nakrájejte cuketu, papriku a žampiony na kostičky a opláchněte špenátové listy.
- Vše kromě špenátu osmahněte na druhé pánvi do měkka.
- Pokud rizoto už absorbovalo veškerý vývar a ještě je pořád hodně tvrdé, přilijte trochu vody.
- Asi 5 minut před koncem přidejte špenátové listy do rizota a dobře promíchejte.
- Poté přidejte i zeleninu a opět promíchejte.
- Rýže je hotová pokud je pořád lehce tvrdší uvnitř (taková je prostě arborio rýže, al dente!) a všechna voda se absorbovala.
- Já jsem rizoto zkusila podávat s feta sýrem, ale je to docela výrazný sýr, takže možná lépe bez něj, záleží na vašich chutích!:)
NewMe.cz http://newme.cz/