Tak jsme si s partnerem dali měsíční challenge, že během srpna nebudeme jíst maso! Překvapivě to byl jeho nápad, což vůbec netuším, jak se vlastně stalo, asi musel být zrovna mimo své smysly, protože on (spolu s mojí mamkou) je jeden z největších milovníků masa, co znám! Ale možná si už po těch mojich zdravotních eskapádách taky uvědomuje, že zdravá strava je základ zdraví a denní konzumace masa, hlavně toho červeného a zprocesovaného, asi mezi zdravé návyky úplně patřit nebude. 

Jaká jsou pravidla srpnové challenge?maso

Pravidla jsou v podstatě jenom dvě:

  1. Žádné maso, ať už v podobě klasické (rozuměj „flák masa“) nebo v podobě zprocesované (neboli různé šunky, salámy, paštiky apod.)
  2. Ryby jsou povoleny

Upřímně, myslím, že za posledních několik měsíců jsme v tak velké míře přešli na rostlinnou stravu, že se až o tak velký šok nejedná. Nicméně stále jsme konzumovali kuřecí tak 3-4x týdně a Honza si pořád rád dával šunku a paštiku, tak 1-2x týdně (protože když už se to koupilo, tak se to přece nevyhodí a já to moc nejím, tak to zbylo na něj). No a nemluvím o tom, že miluje kebab a hamburgery, takže tak 1 za 14 dní v tom žaludku taky nějakej skončil. No, když to tak sepisuju, tak možná to přece jen pro to tělo trochu šok je (a bude).

Dneska je 10. den challenge a zatím se zdatně držíme a ještě si Honza ani moc nestěžuje 🙂 Každopádně účinky vyloučení masa už oba pozorujeme. Tělo se pravděpodobně nějakým způsobem čistí a tak posledních pár dní trávíme trochu víc času v koupelně, když to podám trochu diplomaticky 🙂 Já osobně mám pocit, jako bych měla lidově řečeno „vrtuli v prdeli“ protože mám jakýsi přebytek energie a mám chuť na nějaké fyzické aktivity, prostě se někde vybít! Takže jsem tento týden začala chodit do posilky, poprvé od toho, co jsem skončila chemo 3 měsíce zpátky! A je to skvělý!:)

Ale zpátky k masu, nebo vlastně ne-masu! Pojďme se kouknout na benefity bezmasé stravy!

Výhody bezmasé stravy

Výhod toho, že nejíte maso, nebo jen v malé míře, je hned několik. Tato studie, která zkoumala vztah délky života a množství konzumovaného masa ukazuje, že čím více masa jíme, tím kratší délka našeho života pravděpodobně bude. Všimněte si však taky úplného začátku grafu – i úplné vyřazení masa z jídelníčku zkracuje život! Z toho si odvozuji, že občasná konzumace (dle grafu ideálně 20g denně) a asi nejlépe kuřecího či krůtího (lehkého) a ryb, je nejzdravější střední cesta!


Regression Curve for the Relation of Processed Meat Intake and All-Cause Mortality

Co můžete od bezmasé stravy, případně teda téměř bezmasé stravy očekávat?

  1. Úbytek tělesné váhy a zlepšení BMI indexu, pokud jste dříve balancovali na hraně zdravé váhy. Je prokázáno, že vegetariáni a vegani jsou méně obézní a to především díky rostlinné stravě, která je zkrátka méně kalorická.
  2. Snížení krevního tlaku a nižší riziko srdečních chorob a mrtvice. Zelenina, ovoce a celozrnná strava jsou prokázanými „ochránci“ proti kardiovaskulárním onemocněním. Jedna studie prokázala, že zařazení porce zeleniny a ovoce do denního jídelníčku snižuje riziko koronárního srdečního onemocnění o 4% a člověk má i o 5%  nižší riziko mrtvice.
  3. Snížení rizika rakoviny. Americký National Cancer Institut provedl studii na 500 000 lidech a zjistil, že ti, kteří jedli převážně červený typ masa, měli o 30% vyšší riziko úmrtí z jakýchkoliv příčin během období 10 let, než ti, kteří jedli minimum červeného masa. Jiná 10-letá studie z roku 2002 potvrzuje spojení mezi veganskou stravou a nižším rizikem rakoviny.happiness
  4. Budete se cítit lépe. Další studie provedené na 80 000 Britech ukázala, že čím více porcí zeleniny a ovoce lidé během dnes sní, tím jsou šťastnější. Ideálních je prý 7 porcí denně, kdy by naše psychická pohoda měla být na vrcholu! 🙂
  5. Můžete se začít cítit plní energie, více než kdykoliv předtím! A je to tady, je dokázané, že pokud dlouhodobě konzumujeme potraviny, obsahující dusičnany (dietary nitrates), můžeme se po čase cítit více energičtí. Takovými potravinami jsou např. špenát, kapusta nebo fazole. Dusičnany pozitivně působí na naše cévy, otevírají je a umožňují tak lépe okysličovat krev, snižují krevní tlak a mohou zlepšovat fyzickou výkonnost.

Ještě jsem se mimo jiné dočetla, že bezmasá strava zlepšuje i pokožku, snižuje riziko cukrovky a dokonce jsem našla i studii, která ukazuje, že lidé, kteří se vzdají konzumace, mohou začít více vonět opačnému pohlaví! No toto! :))

Tak co, nemáte chuť taky zredukovat přísun masa, když teď znáte všechny potenciální benefity? Nebo jste masožravci a bez masa si svět ani nedokážete představit?:)


Zdroje:
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/meatless-meals/art-20048193
http://www.meatlessmonday.com/about-us/why-meatless/
http://www.foxnews.com/health/2014/02/01/10-benefits-eating-less-meat/
https://plot.ly/~Dreamshot/450/regression-curve-for-the-relation-of-processed-meat-intake-and-all-cause-mortali/