Domácí ořechový bezlepkový chléb
2015-01-18 12:30:45
Porce 1
Recept na bezlepkový chléb plný semínek, oříšků a především proteinu a vlákniny, právě díky jeho složení. Zlepšuje zažívání a je vegan-friendly!
Tisk
Doba přípravy
2 hr 15 min
Doba vaření
1 hr
Celková doba přípravy
3 hr 15 min
Ingredience
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1/2 hrnku lněných nebo chia semínek
- 1/2 hrnku mandlí nebo lískových oříšků
- 1,5 hrnku ovesných vloček
- 2 lžíce chia semínek
- 4 lžíce psyllium rozpustná vláknina
- 1 lžička soli
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1,5 hrnku vody
Postup přípravy
- Ve větší míse smíchejte všechny ingredience dohromady tak, aby se vytvořilo pěkně kompaktní těsto. Pokud je těsto příliš tuhé a nejde už ani míchat, přidejte trošku vody.
- Přendejte těsto do chlebové formy, uhlaďte po povrchu a nechte minimálně 2 hodiny odstát (můžete klidně i přes noc).
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vložte formu do trouby a pečte asi 25 minut.
- Po 25 minutách chléb vyklepněte y formy na předpřipravený plech a nechte v troubě dopéct dalších cca 40 minut. (Pokud chléb nejde jednoduše vyklepnout z formy, nechte jej ještě chvíli péct v troubě).
- Chléb je hotov v momentě, kdy dostane zlatavou barvu po povrchu a pokud na něj poklepete, zvuk zní dutě.
- Před krájením nechte chléb dobře zchladnout.
- Tento bezlepkový chléb většinou vydrží 5 - 7 dní (pokud se dříve nesní :)).
Inspirováno podle My New Roots
Inspirováno podle My New Roots
NewMe.cz http://newme.cz/