Středomořský salát z krup a lilku
2016-01-26 20:34:49
Porce 4
Tenhle salát dá časově trochu zabrat, nicméně stojí za to. Nejlepší je připravený večer a podávaný další den, když se všechny chutě i vůně spojily. Můžete jej podávat jako hlavní chod, přílohu nebo svačinku.
Tisk
Doba přípravy
45 min
Doba vaření
40 min
Celková doba přípravy
1 hr 25 min
Ingredience
- 1 větší lilek (nebo 2 malé) nakrájený na kostičky
- 1 cuketa nakrájená na kostičky
- olivový olej
- sůl, pepř
- 4 jarní cibulky nebo šalotky, nakrájené
- 1 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky cayenského pepře
- 1 1/4 hrnku krup
- 1 3/4 hrnku kuřecího vývaru
- 3/4 hrnku vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1/4 lžičky cukru
- 250g cherry rajčátek nakrájených na čtvrtky
- 1/3 hrnku kalamata oliv (či jiných), rozpůlené
- 1 větší červená cibule, nakrájená na tenké proužky
- velká hrst čerstvé nakrájené petrželky
- menší hrst čerstvé nakrájené máty
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Nakrájený lilek a cuketu smíchejte s asi 5 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Poté je rozprostřete na velký pekáč a dejte do trouby.
- Lilek s cuketou pak pečte v troubě cca 20-25 minut, průběžně promíchávejte, aby se zelenina opekla rovnoměrně a vytáhněte z trouby jakmile je lilek s cuketou upečen dozlatova. Nechte vychladnout.
- Na 2 lžících olivového oleje opražte asi po dobu 1 minuty jarní cibulky spolu s kmínem, koriandrem a cayenským pepřem.
- Přidejte kroupy a chvíli opékejte, dokud kroupy nejsou plně pokryty olejem - asi 2 minuty.
- Přidejte vývar a vodu a přiveďte k varu.
- Snižte plamen a pod pokličkou vařte dalších asi 30-40 minut, dokud kroupy nevsáknou všechnu tekutinu a dokud nejsou měkké.
- Kroupy sundejte z ohně, nechte přikryté stát ještě asi 5 minut a potom nechte zcela zchladit.
- Nyní vytvořte dresing smícháním citronové šťávy, česneku, 1/4 lžičkou soli, 1/4 lžičkou pepře a 3 lžícemi olivového oleje.
- Nakonec smíchejte vše dohromady, tedy kroupy s pečeným lilkem a cuketou, cherry rajčátka, olivy, červenou cibuli, petrželku, mátu a vmíchejte také dobře dresing.
- Salát je nejlepší, když se nechá pár hodin uležet a všechny chutě se tak spojí.
- Podávejte třeba s ricotta salata, jako přílohu nebo prostě jen tak.
Inspirováno podle Epicurious.com
Inspirováno podle Epicurious.com
NewMe.cz http://newme.cz/